A vitamin, amiből valószínűleg te is hiányt szenvedsz

vitamin
2020.04.21.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

A nyári melegben nincs is szükség a D-vitamin pótlásán gondolkodnunk, hiszen az értékes napsugarakból bőven eleget gyűjt be szervezetünk. Azonban amint egyre kevesebb a napsütéses órák száma, és amint egyre kevésbé tudjuk szervezetünk D-vitamin szükségleteit szinte észrevétlenül fedezni, nem szabad elfeledkeznünk ennek a fontos vitaminnak a pótlásáról. De miért olyan fontos a D-vitamin szervezetünk számára, és milyen tünetekkel jár esetleges hiánya?

Amit mindenképp érdemes tudni a D-vitaminról

A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, melynek egyik nagy előnye, hogy lassan ürül ki a szervezetből, így nem szükséges napi szinten gondoskodnunk beviteléről. Egy részét bőrünk állítja elő a napfény hatására. Legismertebb feladata a csontképződés és a kalcium felszívódásának elősegítése. Azonban életmódunkkal, melynek során időnk nagy részét az irodában, és az iskola falai között töltjük, vagy bemenekülünk otthonunk védelmébe a napsugarak elől, nagyban hozzájárulunk a D-vitamin hiány kialakulásához.

Milyen tünetekkel jár a D-vitamin hiány?

A kalciferol hiánya összefügg a csontritkulás kialakulásával, valamint szerepe lehet különböző daganatos betegségek, idegrendszeri bántalmak, cukorbetegség, allergia, ekcéma, asztma és különféle szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában is.

Gyermekek esetében különösen fontos a vitamint elegendő mennyiségben a szervezetbe juttatni, hiszen a gyermekek csontfejlődésében kiemelkedő szerepet játszik a megfelelő mennyiség. Hiányát könnyen eltörő, zúzódó csontozat, rendszeres izomgörcsök és gyors ütemben romló fogazat is jelzi. A sápadtabb bőr, a nagy fej, a puha koponyacsontok, a boltozatos homlok, a görbe alsó végtagok és az úgynevezett tyúkmell is jelezheti a vitamin hiányát a szervezetben.

Akár angolkór is kialakulhat hiányának következtében, enyhébb esetekben pedig túl laza izomzat, a fogzás és a mozgásfejlődés késése, valamint gyakori légúti fertőzések hívhatják fel rá a figyelmet.

A cikk szerzője:

Ne maradj le a legújabb hírekről az egészséges táplálkozás és a fogyás világából! Iratkozz fel messenger értesítéseinkre:

Töltsd ki ingyenes tesztünket!

Menj végig a 15 kérdésből álló teszten, ami körülbelül 2 percet vesz igénybe!
Ingyen megtudod a teszt végére, hogy…

kcal

...mennyi a napi kalóriaszükségleted?

water

...hogyan kellene innod és enned?

calculator

...mennyit fogyhatnál a személyre szabott étrendeddel?

nap
óra
perc
másodperc

Óriási akció! Hozd ki a legjobbat a 2021-es évből! változtass az életmódodon, hogy lefogyj végre! Ideje időt szakítani az új rutinok kialakítására!

Mi pedig segítünk Neked!
14.970 Ft helyett most óriási kedvezménnyel, 6.970 Ft-ért tudod megvásárolni a személyre szabott étrendedet! Használd a lefogyok2021 kuponkódot vásárláskor, és automatikusan levonódik a kedvzemény! Az akció november végéig érvényes.

Te ismered a tested valódi igényeit?

A fogyásban a legtontosabb dolog a tudatosság, ennek első lépése pedig, hogy ismerd meg a tested igényeit.

Tesztünk kitöltése mindössze PÁR PERCET VESZ IGÉNYBE, utána pedig ingyenesen megtudod, hogy naponta hány kalóriát, pontosan mennyi fehérjét, szénhidrátot és zsírt kellene fogyasztanod ahhoz, hogy ELINDULJON A TARTÓS ÉS A BIZTONSÁGOS FOGYÁS FOLYAMATA.

Töltsd ki a tesztet, és ismerd meg a tested igényeit:

Mint minden más weboldal, mi is alkalmazunk sütiket - de mi még ezekkel a sütikkel is csak a fogyásodat segítjük elő! ;) A megfelelő élményhez kérlek fogadd el használatukat. Adatvédelmi nyilatkozat