Érdemes a kalóriákat számolni?

kaloriaszamolas
2020.04.14.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin

Azt a legtöbben tudják, hogy ahhoz, hogy fogyjunk, oda kell figyelnünk a megfelelő mennyiségű kalóriabevitelre. Ennek pedig az egyik módszere az, ha számoljuk ételeink kalóriaértékeit. De vajon van értelme pontosan tudnunk az összes ételünket számokban kifejezve is, vagy van ennél jobb módszer?

Miért lehet hasznos számolni a kalóriákat?

A kalóriaszámlálás segítségével kézben tarthatjuk fogyásunkat és testünk alakulását, hiszen a módszer segítségével tudjuk egyedül teljesen személyre szabni a bevitt kalóriák értékét. Persze ez nagyfokú tudatosságot és felkészülést igényel, így aki most barátkozik ezzel a módszerrel, annak bizony nem lesz könnyű az ételkészítés a kezdetekben. Azonban amint pár hónap elteltével képbe kerülünk a számokkal, ennek a módszernek a segítségével elérhetjük, hogy ne álljon meg fogyásunk, valamint így elkerülhetjük a korai csontritkulást, a hajhullást és akár a meddőség veszélyét is a megfelelő alapanyagok megválasztásával.

A kezdeti zűrzavart megelőzhetjük, ha személyre szabott étrendet állíttatunk össze egy dietetikussal, melyben a szakember elvégzi helyettünk a számolásokat és étrendünkben már csak konkrét adagokat látunk majd.

Néhány hasznos cikkünk a témában:

A kalória számlálási módszer hátrányai

Mindazok ellenére, hogy hatékony megoldás lehet fogyásunk során a kalóriák számolgatása és kezdetben szép sikereket érhetünk el vele, van egy nagy hiba a módszerrel. Mégpedig, hogy sosem lehet 100%-ban pontos, hiszen a legtöbben abból a felvetésből indulnak ki, hogy egy átlagos felnőtt napi kalória igénye kb 2000 kalória. Azonban ezt az értéket nagyban befolyásolja például nemünk, életkorunk és fizikai aktivitásunk, így két azonos súlyú ember között is óriási eltérések lehetnek.

Ezen kívül a napi energiaszükséglet kiszámítása sem lehet pontos adatunk, hiszen szervezetünk napi kalóriaszükséglete akár naponta is változhat. Így szintén csak becsült értékekről lehet szó.

Továbbá a legtöbb kalkulátor nem veszi figyelembe, hogy az egyes élelmiszerek milyen hatással vannak azokra a hormonokra, melyek szerepet játszanak a zsírégetésben.

Egy nagy hiba lehet még a módszerrel kapcsolatban, hogy bár a megfelelő mennyiségű kalóriát visszük be szervezetünkbe, de nem a megfelelő tápanyagokból. Tehát önmagában nem elég számolgatnunk, azt is alaposan meg kell néznünk, hogy milyen alapanyagokat használjunk, valamint nem hagyatkozhatunk általános kalkulátorokra, hanem minden értéket az egyéni szükségleteink szerint kell számolnunk a siker érdekében. A mi tesztünk végén igyekeztünk minél személyreszabottabb értékeket kiszámolni számodra, katt és menj végig Te is!

A cikk szerzője:

Ne maradj le a legújabb hírekről az egészséges táplálkozás és a fogyás világából! Iratkozz fel messenger értesítéseinkre:

Töltsd ki ingyenes tesztünket!

Menj végig a 15 kérdésből álló teszten, ami körülbelül 2 percet vesz igénybe!
Ingyen megtudod a teszt végére, hogy…

kcal

...mennyi a napi kalóriaszükségleted?

water

...hogyan kellene innod és enned?

calculator

...mennyit fogyhatnál a személyre szabott étrendeddel?

nap
óra
perc
másodperc

Óriási akció! Hozd ki a legjobbat a 2021-es évből! változtass az életmódodon, hogy lefogyj végre! Ideje időt szakítani az új rutinok kialakítására!

Mi pedig segítünk Neked!
14.970 Ft helyett most óriási kedvezménnyel, 6.970 Ft-ért tudod megvásárolni a személyre szabott étrendedet! Használd a lefogyok2021 kuponkódot vásárláskor, és automatikusan levonódik a kedvzemény! Az akció november végéig érvényes.

Te ismered a tested valódi igényeit?

A fogyásban a legtontosabb dolog a tudatosság, ennek első lépése pedig, hogy ismerd meg a tested igényeit.

Tesztünk kitöltése mindössze PÁR PERCET VESZ IGÉNYBE, utána pedig ingyenesen megtudod, hogy naponta hány kalóriát, pontosan mennyi fehérjét, szénhidrátot és zsírt kellene fogyasztanod ahhoz, hogy ELINDULJON A TARTÓS ÉS A BIZTONSÁGOS FOGYÁS FOLYAMATA.

Töltsd ki a tesztet, és ismerd meg a tested igényeit:

Mint minden más weboldal, mi is alkalmazunk sütiket - de mi még ezekkel a sütikkel is csak a fogyásodat segítjük elő! ;) A megfelelő élményhez kérlek fogadd el használatukat. Adatvédelmi nyilatkozat