Hogyan befolyásolja teljesítményedet a lelkiállapot?

Grünfeld Szilárd edzése
2019.11.12.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin


Véleményem szerint egy nagyon felszínes világban élünk, ahol a külsőségek és a látszat alapján ítélkezünk. Önmagunkat viszont nem tudjuk becsapni. Gondolkodtatok már azon, hogy mennyire érzitek magatokat jól a bőrötökben és mennyire éltek az elvárások szerint? Ha nem úgy alakulnak a dolgaid, mint ahogy szeretnéd, érdemes megvizsgálni a lelkiállapotodat is.


 

A lelkiállapot szerepe

Az egészség egyik kulcsa a lelki jólét, csak a mai világban ez háttérbe szorult. Nézzük a sablont, aztán a kiegészítést. Talán mindannyian egyetértünk abban, hogy egészségesnek lenni jó. Kérdés, ez kinél mit jelent. Sokaknál csak annyit, hogy egészségesen eszek, sportolok és jól nézek ki. Véleményem szerint ez valamire jó, de még mindig kevés.

Lehet a környezetem miatt, de én pont ezért nem is gondolkodok úgy, mint a korcsoportom, és az edzettjeimnek köszönhetően több életszituációval találkoztam már, amiből tanultam. Nem csak én tanítom őket, hanem ők is engem, és baromi hálás vagyok nekik!

A lényeg, hogy szeretne mindenki magának egy ideális alakot és egy kiegyensúlyozott boldog életet. Most bemutatom az én életfilozófiámat, amit az évek alatt már átadtam néhány embernek és szerencsére a mai napig hálás, aki mellettem érte el a célját.

Mi kell a testi, lelki, szociális jóléthez?

 • Megfelelő táplálkozás: Ha valami, akkor ez nagy igazság, ha egy kicsit is odafigyeltek étkezéseitekre, gyorsan pozitív/negatív változást vehettek észre testeteken, attól függően, milyen irányba figyeltek oda :). Ez persze megint függ a genetikától, táplálkozási szokásoktól, betegségektől, mozgásmennyiségtől…stb. Alapesetben ez mind szép és jó, de a legtöbben igénylik a csaló napot/kat. Mindenki ki tudja tapasztalni, mennyire van szüksége, mennyire tudja kompenzálni azt, de fontosnak tartom, hogy ne vonjatok meg mindent magatoktól abban az esetben, ha nem érzitek jól magatokat a bőrötökben, stresszforrást idéz elő, találjátok meg az arany középutat.

Ha érdekel, hogyan fordíthatod előnyödre a csalónapot, olvasd el ezt a korábbi cikket.

egészséges étel
Egészséges táplálkozás nélkül nem tudod majd a célodat elérni
 • Edzés: Mint tudjátok, az edzés szervezetünkre pozitív hatásokat biztosít. Figyeljetek oda néhány dologra edzéseitek közben:
  • Rendszeres bemelegítés
  • Helyes technika végrehajtása
  • Rendszeres levezetés
  • Ne eddzétek túl magatokat, hagyjatok időt a regenerálódásra
  • Hagyjátok kint a valóságot, az edzésidőt ne rontsátok el hétköznapi stresszforrásokkal
 • Tegyétek rendbe a lelketeket: A legtöbb helyen azt olvasni, hogy megfelelő étrend és tudatos edzés kell ahhoz, hogy elérjük céljainkat. Én ezt kiegészíteném azzal, hogy, élj stresszmentes életet. Ezt a legnehezebb kivitelezni, azt meg még jobban, hogy ez a három együtt tudjon működni.

Hogyan hat egészségünkre a lelkiállapotunk?

Munkahely/párkapcsolat/pénz: a legtöbb ember találkozott már mindegyik által kiváltott stresszel, és a legtöbben ahelyett, hogy megoldanák a problémát, fokozzák. Csak nézzünk 1-2 tünetet, amit kiválthat a stressz, de ennél jóval összetettebb a dolog:

Például az agyunk vérellátása romlik, vérnyomásunk megemelkedhet, fokozott izzadás jelenhet meg, szapora légzés alakulhat ki, koncentrációnk csökkenhet, teljesítményünk romolhat… Ezzel egy ideig küzd a szervezet, de hosszútávon maradandó, káros testi/lelki változásokat hozhat létre, amennyiben nem teszünk ellene. Mi a megoldás? Ameddig tart egy adott stresszhelyzet, próbáljuk meg valamilyen úton módon levezetni.

Hogyan kerülj jobb lelkiállapotba?

Amennyiben lehetőségünk van rá, szüntessük meg a stressz forrását. Ha nem megy, akkor próbáljuk meg levezetni a stresszt. Tippem:

 1. Szerezzetek barátokat, edzetek haverokkal, ismerőseitekkel. Fontos, hogy ne essetek át a ló túlsó oldalára, de igen motiváló, és hangulatos tud lenni másokkal együtt edzeni.
 2. Tartozzatok ti is egy csapathoz, érezzétek jól magatokat, vezessétek le a feszültséget, engedjétek ki a fáradt gőzt, csökkentsétek a kortizol szintet 🙂
 3. Ha híve vagytok egy sportágnak, rekreáció jelleggel nézzetek meg más sportot is, lehetőleg csapatjátékot, nagyon jó élményeket tud adni, és jól összekovácsol egy csapatot.
 4. Amennyiben lehetőségetek engedi, utazzatok, lássatok világot, szerezzetek élményeket.
Közös edzés
Előbb-utóbb, akarva/akaratlanul a vendégeimmel kialakul egy kapcsolat, ami legtöbb esetben baráti lesz.

Összefoglalva tényleg jól néz ki egy jól kidolgozott test, de annyit nem ér, hogy negatív edzéseszközöket használjatok, ha csak átlag emberként szeretnétek élni, és nem akartok komolyabb verseny szintekre ugrani.

Tudatos edzéssel és megfelelő táplálkozással már változtathattok külsőtökön. De ha egy teljes testi-lelki-szociális állapot elérésére törekedtek sokkal magasabb szintre juthattok el magatokkal szemben.

Kerüljétek el, illetve vezessétek le a feszültséget, legyen társaságotok, sportoljatok, utazzatok, szórakozzatok, szexeljetek, végezzetek olyan tevékenységeket, amitől jobb lesz a közérzetetek. Legyetek boldogak, attól bajotok nem lehet.

Katt a nevemre és keressetek bátran valamelyik elérhetőségemen:

A cikk szerzője:

Ne maradj le a legújabb hírekről az egészséges táplálkozás és a fogyás világából! Iratkozz fel messenger értesítéseinkre:

Töltsd ki ingyenes tesztünket!

Menj végig a 15 kérdésből álló teszten, ami körülbelül 2 percet vesz igénybe!
Ingyen megtudod a teszt végére, hogy…

kcal

...mennyi a napi kalóriaszükségleted?

water

...hogyan kellene innod és enned?

calculator

...mennyit fogyhatnál a személyre szabott étrendeddel?

nap
óra
perc
másodperc

Óriási akció! Hozd ki a legjobbat a 2022-es évből! változtass az életmódodon, hogy lefogyj végre! Ideje időt szakítani az új rutinok kialakítására!

Mi pedig segítünk Neked!
14.970 Ft helyett most óriási kedvezménnyel, 6.970 Ft-ért tudod megvásárolni a személyre szabott étrendedet! Használd a hello2022 kuponkódot vásárláskor, és automatikusan levonódik a kedvzemény! Az akció január végéig érvényes.

Te ismered a tested valódi igényeit?

A fogyásban a legtontosabb dolog a tudatosság, ennek első lépése pedig, hogy ismerd meg a tested igényeit.

Tesztünk kitöltése mindössze PÁR PERCET VESZ IGÉNYBE, utána pedig ingyenesen megtudod, hogy naponta hány kalóriát, pontosan mennyi fehérjét, szénhidrátot és zsírt kellene fogyasztanod ahhoz, hogy ELINDULJON A TARTÓS ÉS A BIZTONSÁGOS FOGYÁS FOLYAMATA.

Töltsd ki a tesztet, és ismerd meg a tested igényeit:

Mint minden más weboldal, mi is alkalmazunk sütiket - de mi még ezekkel a sütikkel is csak a fogyásodat segítjük elő! ;) A megfelelő élményhez kérlek fogadd el használatukat. Adatvédelmi nyilatkozat